Kulttuuri ja taide - yläluokka!

Vuodenvaihteen 2011-2012 design pääkaupunki pönötysjuhla Senaatintorilla, sekä yläluokan absurdi ja mätä Guggenheim lobbaus, herättivät suoranaista luokkavihaa. Miten taiteesta on tullut tällainen yläluokan leikkikalu?

Ideana Kulttuuriseli 2012 blogissa on kirjata kaikki vuoden aikana koetut kulttuuritapahtumat. Niin hyvät kuin huonot. Tapahtumien hintaa ei lasketa, mutta vakaa aikomus on alittaa Guggenheim lisenssimaksu. Mutta mitä on tavallisten ihmisten kulttuuri? Ulos rajattiin kaikki ns taustamusiikki. Eli mukaan lasketaan vain kokonainen ja tietoinen kulttuuri- / taidekokemus joka voi olla kirja, elokuva, musiikki, sarjakuva ym ym. Enempää rajoja ei määritetä. Jokaisesta kulttuurikokemuksesta kuluu aina yksi Kulttuuriseteli. Tavoite on ympäripyöreä 100 seteliä vuodessa.

tiistai 1. toukokuuta 2012

Remun panohuolet – seteli 20



Ganes on merkillinen elokuva. Aiheeltaan taatusti elokuvan arvoista Hurriganesia käsitellään pelkästään Remun näkövinkkelistä. Pääosaan nostetaan keittiödraama Remun isä/äitisuhteesta ja ankarasta lapsuudesta. Vaikka on rockelokuvasta kyse ohitetaan Suomen paras rock-basisti ja aikansa kovin rock-kitaristi lähinnä statisteina. Framille nousee Remun jonninjoutavat naisseikkailut ja vaikeudet virkavallan kanssa. Ketä oikeasti kiinnostaa? Aihe olisi ansainnut paremman tulkinnan.


Roolituskin on kummallinen. Tommi Korpela Remun isänä on vähän liiankin hyvä. Minttu Mustakallio Remun äitinä puolestaan nolottavan huono...tai siis hahmo on huono. Loppukohtauksessa jossa hän jammailee Tavastian yleisön joukossa hyväksyvästi hymyillen Remun soittaessa on lähinnä salkkaritasoa. Kari Hietalahti on puolestaan ihan väärässä roolissa. Vaikka hän onkin loistava näyttelijä ei rooli vittumaisena poliisinnilkkinä sovi hänelle.  Bändin jäsenet olivat kaikki oikeastaan aika hyviä mutta kukaan muuhan ei kiinostanut ohjaajaa kuin Milanof aka Remu. Turhia ovat myöskin Arto Nybergin, Martti Syrjän kameoroolit.

Cisse ei käyttänyt huulipunaa!
Tällä elokuvalla olisi ollut mahdollisuus!
Albertista annettiin vähän valju kuva.
70-luvun Suomea parhaimmillaan.
Elokuvassa on myöskin puolensa. Klassinen Get On:in äänitys Ruotsissa on sen kaltainen rock-kohtaus joita olisi suonut olevan elokuvassa enemmän. Puolestaan ”loppuhuipennus” jossa mustalaispovari ennustaa Remulle kädet ylittävän kohtalon ja hän päättää luopua pahoista tavoistaan heittämällä huumepaketin yli Ruotsin lautan laidan, oli vain silkkaa roskaa. Nolottavaa roskaa. Ihan näinhän se ei Remun elämässä mennyt ja ollakseen elokuvan loppuratkaisu oli se lähinnä kädenlämpöinen.

Positiivisena puolena voi yhtyä Jussi palkintoraadin kantaan että lavastus oli loistava. 70-luvun Helsinki luotiin erinomaisesti. Lisäksi minä sytyin näyttelijöiden aitoon soittamiseen. Se toi leffaan livekeikan fiilistä vaikkakaan kaikki ei ehkä mennyt ihan nuotilleen. Kuitenkin juuri tälläistä rock-fiilistä elokuvaan olisi toivonut enemmän.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti