Kulttuuri ja taide - yläluokka!

Vuodenvaihteen 2011-2012 design pääkaupunki pönötysjuhla Senaatintorilla, sekä yläluokan absurdi ja mätä Guggenheim lobbaus, herättivät suoranaista luokkavihaa. Miten taiteesta on tullut tällainen yläluokan leikkikalu?

Ideana Kulttuuriseli 2012 blogissa on kirjata kaikki vuoden aikana koetut kulttuuritapahtumat. Niin hyvät kuin huonot. Tapahtumien hintaa ei lasketa, mutta vakaa aikomus on alittaa Guggenheim lisenssimaksu. Mutta mitä on tavallisten ihmisten kulttuuri? Ulos rajattiin kaikki ns taustamusiikki. Eli mukaan lasketaan vain kokonainen ja tietoinen kulttuuri- / taidekokemus joka voi olla kirja, elokuva, musiikki, sarjakuva ym ym. Enempää rajoja ei määritetä. Jokaisesta kulttuurikokemuksesta kuluu aina yksi Kulttuuriseteli. Tavoite on ympäripyöreä 100 seteliä vuodessa.

perjantai 13. tammikuuta 2012

Hyvää kulttuuri vuodenvaihdetta!


Kulttuurivuosi 2012 potkaistiin liikkeelle jo vanhan vuoden puolella. Jari Sillanpään törkeä lattariveto Senaatintorilla antoi sellaisen kickstartin, että kulttuurinnälästä tälle vuodelle tuli suuri.

Jarin latinoshow pönötysclipin lopussa

Yritin heti hieman sammuttaa kulttuurinälkääni Senaatintorin televisiospektaakkelin jälkeen esitetyllä Apollo 13 leffalla. Mutta en pystynyt keskittymään siihen koko sydämestäni koska Jarin dannymäinen veto ja koko vuodenvaihteen pönötysshow häiritsivät liikaa. Sinänsä sääli koska vuonna 1995 julkaistu Apollo 13 on hyvä elokuva, mainiota draamaa ja järeää näyttelijätyötä. Tom Hanks, Bill Paxton, Kevin Bacon, Gary Sinise, Ed Harris ym ovat tyylikkään kovaa tasoa. Naisroolit ovat aiheesta johtuen pieniä lähinnä astronauttien perhesuhteita. Mitään teennäisen romanttista sivujuonta ei ole elokuvaan rakennettu. Myös Ron Howardin siisti ohjaustyö korostaa mainiota liki dokumentaarista tarinaa. Mutta Jari siis vei voiton ja minun oli jätettävä elokuva kesken eli tähän ei kulunut kulttuuriseteliä.

Näyttää aidolta
Avaruuden valloittaja







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti