Kulttuuri ja taide - yläluokka!

Vuodenvaihteen 2011-2012 design pääkaupunki pönötysjuhla Senaatintorilla, sekä yläluokan absurdi ja mätä Guggenheim lobbaus, herättivät suoranaista luokkavihaa. Miten taiteesta on tullut tällainen yläluokan leikkikalu?

Ideana Kulttuuriseli 2012 blogissa on kirjata kaikki vuoden aikana koetut kulttuuritapahtumat. Niin hyvät kuin huonot. Tapahtumien hintaa ei lasketa, mutta vakaa aikomus on alittaa Guggenheim lisenssimaksu. Mutta mitä on tavallisten ihmisten kulttuuri? Ulos rajattiin kaikki ns taustamusiikki. Eli mukaan lasketaan vain kokonainen ja tietoinen kulttuuri- / taidekokemus joka voi olla kirja, elokuva, musiikki, sarjakuva ym ym. Enempää rajoja ei määritetä. Jokaisesta kulttuurikokemuksesta kuluu aina yksi Kulttuuriseteli. Tavoite on ympäripyöreä 100 seteliä vuodessa.

tiistai 7. helmikuuta 2012

Apinoiden Paluu - seteli 6



Kuudes seteli meni apinoille. ”Apinoiden Planeetan Synty” on 2011 teattereissa ensi-iltansa saanut elokuva joka perustuu Pierre Boullen romaaniin ”Apinoiden Planeetta”. Kirja on poikinut aikaisemmin jo kuusi elokuvaa ja kaksi televisiosarjaa. Tämä uusin on ikään kuin esiosa näille aikaisemmin julkaistuille filmatisoinneille eli sijoittuu aikajanalla tapahtumiin joista apinoiden vallankumous saa alkunsa. Kuten arvata saattaa on suunnitelmissa apinasaagan uudelleen laukaiseminen mikäli katsojien mielenkiintoa riittää.

Vaikka aihe on useasti jo tulkittu yritetään tässä Rupert Wyatin ohjaamassa versiossa saada vanhasta aiheesta jotain uutta esiin ja jotain on saatukin – apinanäkökulma. Elokuva on perusasetelmaltaan tavallistakin tavallisempi. Jo alkuteema ”luonto iskee takaisin” on liki loppuun kaluttu. Mutta kun se vielä yhdistetään tiedemieheen ”joka menee liian pitkälle” ja ahneeseen liikemieheen ”joka menee liian pitkälle” onkin kliseesoppaa edessä iso lautasellinen. Se kuorrutetaan vielä todella pinnallisella ja päälle liimatulla rakkaussivujuonella ja ”hellyttävällä” isä-poika suhteella, jossa John Lithgow tekee dementoituneena isänä elokuvan ainoan mainittavan ihmisroolin. Kirsikkana päälle klisheiden klishee, loppurymistely ja oksennuspussin tarve alkaakin olla jo ilmeinen.

Pakollinen parisuhde - sankari ja sankaritar
Jos on tehnyt elämänsä roolin Draco Malfoyna ei hyviksen rooleja ole helppo saada.
Tom Felton ilkeänä apinanhoitajana.

Kohta on maksun aika businesmiehellä
Ilman apinoita ei tätä olisikaan jaksanut. Parhaan näyttelijätyön tekee Andy Serkisin apinana. Niin kuin kaikki asiaa seuraavat tietävät on hänellä liikepuku joka päällä hän näyttelee apinaa ja myöhemmin on sen antamaan dataan yhdistetty sähköinen apinahahmo. Andy Serkisilllä on kokemusta vastaavanalaisesta näyttelijäntyöstä Klonkun ja King Kongin osissa. Tämä tekniikka on valtava edistysaskel. Aikanaan kun sarjamuotoinen ”Apinoiden Planeetta” tuli televisiosta kirjoitettiin pitkä artikkeli APU:un apinapukujen hienoudesta ja kuinka työläitä ne on pukea päälle. Syytä olikin koska itse lopputulos oli kuin suoraan pilailukaupasta, eikä se olisi ilman tuota APU:n puffia tehnyt kehenkään vaikutusta. Mutta nyt toimii ja pelastaa koko elokuvan. Tältä osin on myöskin käsikirjoitus käsittämättömän hyvä kun ottaa huomioon millaisiin latteuksiin muilla osa-alueilla mennään. Digitaalisiin apinoihin on saatu sitä syvyyttä jota ihmishahmoista puuttuu ja pakollisen loppurymistelyn jälkeen vedetäänkin loppu sitten tyylikkäästi kuin 12-Apinaa kultti klassikossa. Ceasar jää laumoineen odottamaan kun ihmiskunta tuhoaa väistämättä itsensä.


Kohtuu hyvä Kulttuuriseteli ja muistutus siitä että välillä kannattaa käydä silloin tällöin 
vuokraamassa DVD.


Paras näyttelijätyö - Andy Serkisin
Sama mies parta ajettuna ja tukka kammattuna


Apinoiden Planeetalle -traileri

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti